За редакцією В.Ю.Науменка
Відповідальна за випуск С.В.Томащук
У збірнику вміщено показники щодо внесення мінеральних та органічних добрив у 2000, 2005, 2010–2014 роках під основні сільськогосподарські культури в цілому по області та в розрізі районів.
43000, м.Луцьк, вул. Шопена, 12
телефон: 78-51-75
факс 78–56–71
електронна пошта: lutsk@ lutsk.ukrstat.gov.ua
веб-сайт: www.lutsk.ukrstat.gov.ua
За вказаними реквізитами можна
звернутися за інформацією
щодо поширення збірника.
Вих. № 09-18/106 від 31.03.2015р.
Статистичний збірник “Використання мінеральних та органічних добрив” підготовлено на основі звітів сільськогосподарських підприємств області за формою №9-б-сг “Звіт про внесення мінеральних та органічних добрив, проведення вапнування і гіпсування грунтів”, що мають більше 100 га сільськогосподарських угідь. У збірнику наведено основні показники внесення мінеральних та органічних добрив у динаміці за 2000, 2005, 2010 – 2014 роки.
Дані про мінеральні добрива (азотні, фосфорні, калійні, складні добрива) приведено у перерахунку на 100% поживних речовин, про органічні (гній, різні компости, органо-мінеральні суміші, пташиний послід тощо) – в натуральному виразі.
Збірник підготовлено працівниками відділу статистики сільського господарства та навколишнього середовища, спільно з управлінням статистики торгівлі та спеціалістами Волинської філії державної установи охорони грунтів України.
Скорочення у збірнику
га – гектар
т – тонна
ц – центнер
кг – кілограм
тис. – тисяча
Умовні позначення у збірнику
тире (–) – явища не було
крапки (…) – відомості відсутні
нуль ( 0,0) – явище відбулося, але у вимірах, менших за ті, що можуть бути виражені
використаними у таблиці розрядами
“у тому числі”, “з них” – означає, що наведено не всі додатки загальної суми.
ПЕРЕДМОВА................................................................................................................................................. | 3 | |
СКОРОЧЕННЯ............................................................................................................................................................ | 3 | |
УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ……………………..……..……………………………………………………………………... | 3 | |
1. | Зведені показники | |
1.1. | Внесення добрив під сільськогосподарські культури...................................................................................................... | 9 |
1.2. | Внесення мінеральних добрив під основні сільськогосподарські культури……………………………………...……….. | 10 |
1.3 | Внесення мінеральних добрив під сільськогосподарські культури………………………………………………………... | 11 |
1.4. | Внесення мінеральних добрив під сільськогосподарські культури на 1 га посівної площі ........................................ | 12 |
1.5. | Внесення органічних добрив під основні сільськогосподарські культури................................................................ | 13 |
1.6. | Внесення органічних добрив під сільськогосподарські культури………………………………………………………….. | 14 |
1.7. | Внесення органічних добрив під сільськогосподарські культури на 1 га посівної площі........................................... | 15 |
1.8. | Структура внесення мінеральних добрив під окремі сільськогосподарські культури................................................. | 16 |
1.9. | Внесення мінеральних добрив за видами під урожай 2014 року…………………………………………………………… | 17 |
1.10. | Проведення вапнування грунтів....................................................................................................... | 18 |
1.11. | Імпорт – експорт добрив........................................................................................................................................ | 18 |
1.12. | Імпорт – експорт добрив в розрізі країн.................................................................................................................. | 19 |
2. | Використання добрив в розрізі районів | |
2.1. | Внесення мінеральних добрив за видами під урожай 2014 року...........................................................…................ | 21 |
2.2. | Внесення мінеральних добрив за видами під зернові та зернобобові культури (без кукурудзи)............................... | 22 |
2.3. | Внесення мінеральних добрив за видами під кукурудзу на зерно......................................................….................. | 23 |
2.4. | Внесення мінеральних добрив за видами під цукрові буряки (фабричні) ......................................................…........ | 24 |
2.5. | Внесення мінеральних добрив за видами під ріпак......................................................…........................................ | 25 |
2.6. | Внесення мінеральних добрив за видами під сою......................................................….......................................... | 26 |
2.7. | Внесення мінеральних добрив за видами під картоплю......................................................….................................. | 27 |
2.8. | Внесення мінеральних добрив за видами під овочі ………….........................................................…........................... | 28 |
2.9. | Внесення мінеральних добрив за видами під кормові культури.....................................................…....................... | 29 |
2.10. | Внесення мінеральних добрив під всі сільськогосподарські культури..................................................................... | 30 |
2.11 | Внесення мінеральних добрив під всі сільськогосподарські культури на 1 га посівної площі..................................... | 32 |
2.12. | Внесення органічних добрив під всі сільськогосподарські культури....................................................................... | 34 |
2.13. | Внесення органічних добрив під всі сільськогосподарські культури на 1 га посівної площі..................................... | 36 |
2.14 | Площа посівів сільськогосподарських культур, удобрена мінеральними та органічними добривами…………….…... | 38 |
2.15. | Частка площ посівів сільськогосподарських культур, удобрена мінеральними добривами під урожай 2014 року...... | 39 |
2.16. | Частка площ посівів сільськогосподарських культур, удобрена органічними добривами під урожай 2014 року........ | 40 |
2.17. | Внесення мінеральних добрив під зернові та зернобобові культури (без кукурудзи) на 1 га посівної площі............ | 41 |
2.18. | Внесення мінеральних добрив під цукрові буряки (фабричні) на 1 га посівної площі............................................... | 43 |
2.19. | Внесення мінеральних добрив під картоплю на 1 га посівної площі........................................................................ | 45 |
2.20. | Внесення мінеральних добрив під овочі на 1 га посівної площі…............................................................................. | 47 |
2.21. | Внесення мінеральних добрив під кормові культури на 1 га посівної площі.............................................................. | 49 |
2.22. | Внесення органічних добрив під зернові і зернобобові культури без кукурудзи) на 1 га посівної площі.................. | 51 |
2.23. | Внесення органічних добрив під цукрові буряки (фабричні) на 1 га посівної площі........................................... | 53 |
2.24. | Внесення органічних добрив під картоплю на 1 га посівної площі.................................................................... | 55 |
2.25. | Внесення органічних добрив під овочі на 1 га посівної площі………………..................................................................... | 57 |
2.26 | Внесення органічних добрив під кормові культури на 1 га посівної площі............................................................... | 59 |
2.27. | Проведення вапнування грунтів…………………………………………………………........................................................ | 61 |
2.28. | Площа, на якій застосовувались засоби захисту рослин…………………………….......................................................... | 63 |
2.29. | Баланс поживних речовин від внесення мінеральних добрив під посіви сільськогосподарських культур.................. | 64 |
2.30. | Баланс гумусу під посівними площами............................................................................................................. | 66 |
3. | Міжобласні порівняння | |
3.1. | Внесення мінеральних добрив.......................................................................................................................... | 67 |
3.2. | Внесення органічних добрив.......................................................................................................................... | 69 |
3.3. | Проведення вапнування грунтів сільськогосподарськими підприємствами.......................................................... | 71 |
Методологічні пояснення.................................................................................................................................. | 73 |
Під урожай 2014р. великими та середніми сільськогосподарськими підприємствами внесено 27,3 тис.т мінеральних добрив у перерахунку в поживні речовини, що на 18,3% більше, ніж у 2013р.
В цілому в області міндобрива внесені на 86,4% посівних площ сільськогосподарських культур проти 85,6% у попередньому році. Удобрено 88,6% посівів зернових, 93,1% - технічних культур, 82,8% - картоплі, 68,1% - овочів. В розрахунку на 1 га посівної площі внесено по 133 кг поживи.
Майже дві третини (64,8%) внесених у 2014р. добрив – азотні, тоді як частка фосфорних становить 15,4%, калійних –19,8%. Це негативно впливає на стійкість сільськогосподарських культур до хвороб і шкідників, поскільки оптимальним співвідношенням внесення азотних, фосфорних і калійних добрив для умов області є 1,0:0,8:1,1 (фактично – 1,0:0,2:0,3).
Під зернові культури внесено в середньому по 127 кг мінеральних добрив на 1 га посівної площі (на 28 кг більше попереднього року), що відобразилось і на урожайності, яка торік становила 49,3 ц з га та зросла на 18,5% порівняно з 2013р.
Нижчий, ніж у 2013р., показник внесення мінеральних добрив в розрахунку на 1 га при вирощуванні овочів.
Під овочеві культури на 1 га посівної площі господарства області внесли в середньому по 277 кг, що на 12,9 %, або на 41 кг менше, ніж під урожай 2013р. Сільськогосподарські підприємства Ківерцівського району внесли на 1 га в середньому по 810 кг, де зібрали по 554 ц овочів з гектара проти 285 ц в середньому в області.
Під цукрові буряки на 1 га посівної площі торік внесено в середньому по 339 кг поживних речовин (на 40,7%, або на 98 кг більше порівняно з 2013р.) при нормі 400–500 кг. Господарства Володимир–Волинського району внесли 482 кг добрив та отримали урожайність цукристих 575 ц з 1 га, при 513 ц в середньому по області.
В минулому році в розрахунку на 1 га площ, зайнятих картоплею, внесено по 854 кг мінеральної поживи, що в 4,4 раза, або на 659 кг більше, ніж у 2013р., при нормі 250–300 кг, при цьому отримано по 185 ц бульб. Найбільше застосували добрив господарства Луцького 2815 кг, Іваничівського 548 кг, Старовижівського 167 кг та Турійського 159 кг районів, що зібрали від 274–133 ц бульб з га.
Для підтримання позитивного балансу гумусу в грунті та для покращення дії мінеральних добрив необхідне внесення органічної поживи.
В господарствах області збільшилось внесення органіки під посіви сільськогосподарських культур. Так, у 2014р. їх внесено 392 тис.т, що на 89 тис.т, або на 29,4% більше, ніж у 2013р.
Найбільше органіки внесено у Луцькому, Володимир–Волинському, Турійському (в середньому по 3,4–2,2 т на 1 га) районах.
У 2014 р. зменшились обсяги вапнування грунтів. Торік воно проведене на 1130 га, що на 21,6% менше, ніж в 2013р.
2000 | 2005 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Загальна посівна площа, тис.га | 376 |
222 |
170 |
183 |
199 |
197 |
205 |
Мінеральні добрива | |||||||
Всього внесено в поживних речовинах, тис.ц |
104,5 |
139,6 |
133,6 |
177,9 |
194,7 |
230,8 |
273,1 |
Удобрена площа, тис.га | 143 |
136 |
118 |
141 |
159 |
169 |
177 |
% удобреної площі | 38,1 |
61,1 |
69,4 |
76,8 |
80,2 |
85,6 |
86,4 |
Внесено в грунт в поживних речовинах на 1 га, кг | |||||||
посівної площі | 28 |
63 |
79 |
97 |
98 |
117 |
133 |
удобреної площі | 73 |
103 |
113 |
126 |
122 |
137 |
154 |
Органічні добрива | |||||||
Всього внесено, тис.т |
1221 |
606 |
477 |
428 |
375 |
303 |
392 |
Удобрена площа, тис.га | 22 |
14 |
11 |
11 |
9 |
8 |
12 |
% удобреної площі | 5,7 |
6,4 |
6,7 |
5,7 |
4,8 |
4,1 |
5,8 |
Внесено на 1 га, т | |||||||
посівної площі | 3,2 |
2,7 |
2,8 |
2,3 |
1,9 |
1,5 |
1,9 |
удобреної площі | 56,6 |
43,3 |
42,2 |
38,9 |
39,7 |
37,9 |
33,0 |
2000 | 2005 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Внесено під всі посіви | 104,5 |
139,6 |
133,6 | 177,9 | 194,7 | 230,8 | 273,1 |
у тому числі під | |||||||
зернові та зернобобові культури
(без кукурудзи) |
52,8 |
80,3 |
52,4 |
71,6 |
85,0 |
81,6 |
112,7 |
з них під | |||||||
пшеницю озиму і яру | 36,9 |
64,1 |
42,8 |
57,1 |
63,2 |
65,4 |
87,1 |
технічні культури, всього | 29,6 |
35,4 |
51,9 |
68,0 |
66,5 |
92,1 |
103,6 |
з них під | |||||||
цукрові буряки (фабричні) | 28,4 |
28,7 |
22,8 |
25,9 |
23,1 |
20,9 |
26,7 |
льон-довгунець | 0,4 |
0,3 |
0,0 |
– |
0,0 |
0,0 |
0,1 |
ріпак | … |
… |
24,0 |
32,9 |
30,2 |
53,1 |
51,4 |
сою | … |
… |
4,8 |
8,8 |
11,0 |
16,8 |
23,4 |
картоплю | 1,5 |
0,8 |
0,5 |
1,1 |
1,4 |
0,8 |
2,9 |
овочі | 0,6 |
0,4 |
0,8 |
1,3 |
1,7 |
1,1 |
1,2 |
кормові культури, всього | 19,8 |
19,4 |
10,7 |
10,9 |
11,2 |
14,2 |
14,4 |
з них під | |||||||
кукурудзу на силос, зелений корм | 10,3 |
12,0 |
7,2 |
7,8 |
7,4 |
9,6 |
9,9 |
сіяні трави (однорічні і багаторічні) | 6,5 |
6,7 |
3,4 |
2,9 |
3,7 |
4,4 |
4,3 |
2000 | 2005 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Внесено під всі посіви | 28 |
63 |
79 |
97 |
98 |
117 |
133 |
у тому числі під | |||||||
зернові та зернобобові культури
(без кукурудзи) |
26 |
58 |
61 |
80 |
89 |
99 |
127 |
з них під | |||||||
пшеницю озиму і яру | 37 |
83 |
85 |
108 |
119 |
123 |
147 |
технічні культури, всього | 118 |
243 |
148 |
167 |
138 |
156 |
155 |
з них під | |||||||
цукрові буряки (фабричні) | 147 |
288 |
241 | 263 |
252 |
241 |
339 |
льон-довгунець | 86 |
103 |
19 |
– |
21 |
5 |
338 |
ріпак | … |
… |
154 |
191 |
175 |
205 |
211 |
сою | … |
… |
57 |
74 |
62 |
76 |
76 |
картоплю | 80 |
130 |
146 |
228 |
208 |
195 |
854 |
овочі | 62 |
128 |
161 |
219 |
297 |
318 |
277 |
кормові культури, всього | 13 |
29 |
27 |
30 |
31 |
44 |
53 |
з них під | |||||||
кукурудзу на силос, зелений корм | 50 |
96 |
81 |
86 |
80 |
89 |
112 |
сіяні трави (однорічні і багаторічні) | 5 |
13 |
11 |
11 |
14 |
20 |
24 |
2000 | 2005 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Внесено під всі посіви | 1221 |
606 |
477 |
428 |
375 |
303 |
392 |
у тому числі під | |||||||
зернові та зернобобові культури
(без кукурудзи) |
94 |
91 |
84 |
72 |
45 |
30 |
63 |
з них під | |||||||
пшеницю озиму і яру | 70 |
66 |
63 |
41 |
22 |
21 |
40 |
технічні культури , всього | 483 |
186 |
77 |
70 |
90 |
50 |
73 |
з них під | |||||||
цукрові буряки (фабричні) | 450 |
185 |
70 |
68 |
78 |
46 |
57 |
картоплю | 109 |
21 |
12 |
13 |
15 |
7 |
6 |
овочі | 22 |
2 |
2 |
2 |
1 |
1 |
3 |
кормові культури, всього | 513 |
298 |
270 |
224 |
172 |
142 |
155 |
з них під | |||||||
кукурудзу на силос, зелений корм | 334 |
256 |
232 |
216 |
163 |
139 |
149 |
сіяні трави (однорічні і багаторічні) | 41 |
25 |
30 |
4 |
9 |
3 |
5 |